.............................................................* επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Πάνου * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * .......................


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~~


..........................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ξόδεψα πολύν άνεμο για να μεγαλώσω. Μόνον έτσι όμως έμαθα να ξεχωρίζω τους πιο ανεπαίσθητους συριγμούς, ν' ακριβολογώ μες στα μυστήρια................................... Οδ. Ελύτης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

ΝΕΜ Berlin 2017: Διημερίδα «Νέα Ελληνική Μετανάστευση»


Ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου/Βρανδεμβούργου διοργανώνει διημερίδα με θέμα τη «Νέα Ελληνική Μετανάστευση», στις 14-15 Οκτωβρίου στο Βερολίνο.

Η σύγχρονη παγκόσμια οικονομική κρίση που άγγιξε την Ελλάδα, και μάλιστα με αυξημένη ένταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνδυασμένη με τα μέτρα λιτότητας που επηρέασαν την αγορά εργασίας, οδήγησε σε ένα κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.
Το φαινόμενο θέτει προκλήσεις χαρτογράφησης, ανάλυσης και διαχείρισης του κοινωνικού χώρου υποδοχής, ζητήματα που αφορούν και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η διημερίδα στοχεύει στη διεπιστημονική διερεύνηση των πολύπλευρων πτυχών του φαινομένου αυτού και στην ανάπτυξη ευρύτερης συζήτησης και προβληματισμού ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τους εμπλεκόμενους ελληνικούς και γερμανικούς φορείς και τους ίδιους τους μετανάστες.

Οι ενότητες της διημερίδας: 
Μετανάστευση: Ερευνητική αποτύπωση της νέας ελληνικής μετανάστευσης με έμφαση στο φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» («brain drain»). Θεωρητική διερεύνηση των αιτιών και πολιτικές διαχείρισης.
Πολιτισμός: Διαπολιτισμικές αλληλεπιδράσεις των νέων Ελλήνων μεταναστών με τις τοπικές κοινωνίες και η παρουσία και δράση των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών στις χώρες υποδοχής.
Ένταξη: Εμπειρίες των νέων μεταναστών στις χώρες υποδοχής. Διαδικασίες κοινωνικής και οικονομικής ένταξης και η αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της διασποράς.
Απώτερος σκοπός της διημερίδας είναι, με βάση τις εμπειρίες και τη γνώση που θα προκύψουν, να επιχειρηθεί μια δικτύωση φορέων και προσώπων που εμπλέκονται στις διαδικασίες ένταξης των νέων μεταναστών, καθώς και ένας συντονισμός των δράσεων τους.

Για την καλύτερη διάχυση των αποτελεσμάτων της Διημερίδας, ο Σύλλογος θα μεριμνήσει για την έκδοση των πρακτικών του.
Στις 14-15 Οκτωβριου 2017
στο Freie Universität, στο Βερολίνο
(Habelschwerdter allee 45, αιθουσα J32/102)


Αναλυτικά το πρόγραμμα στο nem2017.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου